Είναι μια πάσα για τον επαναστάτη εναντίον της ‘λιτότητας’

euro1«Είναι μια πάσα για τον επαναστάτη εναντίον της ‘λιτότητας’: επί στρατιωτικής δικτατορίας η ‘υπογραφή’ έγινε, ως προϋπόθεση για την αποφυλάκιση από την πολιτική κράτηση, σύμβολο για ατιμωτική άρνηση των πιστεύω σου», συνεχίζει ο αρθρογράφος και προβλέπει ότι «ο Τσίπρας δεν θα υπογράψει τίποτα». «Υπόσχεται στους Έλληνες να τους επιστρέψει την ήδη μια φορά κατεστραμμένη χώρα. Ο δημόσιος τομέας ήταν πολύ μεγάλος για την μικρή Ελλάδα, για αυτό έπρεπε να περικοπεί ριζικά. Το μισθολογικό κόστος παραήταν υψηλό για να μπορούν οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές. Η καθημερινή διαφθορά και η φοροδιαφυγή ήταν τόσο ευρείς, ώστε το κράτος δεν άξιζε να αποκαλείται κράτος. Δεν ήταν η κακία της τρόικας η οποία επέβαλε στους Έλληνες τις μεταρρυθμίσεις, αλλά απλούστατα η ίδια η δική τους αποτυχία (ενν. των Ελλήνων). Το να τα ακυρώσεις όλα πάλι, θα σήμαινε να επαναλάβεις τα ίδια λάθη, όχι από αμέλεια ή από ανικανότητα, αλλά από πρόθεση», συνεχίζει και τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο, αφού «θα τρέπονταν σε φυγή ξένοι επενδυτές, όπως επίσης και Έλληνες επιχειρηματίες» και «θα έμεναν μόνο οι ούτως ή άλλως χαμένοι».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει αυτή την κρίση, η οποία θα οδηγούσε, μέσω αναταράξεων στις αγορές, δυσβάσταχτων τόκων και εικασιών για έξοδο από την νομισματική ένωση, κατευθείαν στον κίνδυνο να γίνει πάλι λόγος για Grexit, την πιο αγαπημένη ψευδολύση εκείνων οι οποίοι αρνούνται την ελληνική υπερπροσπάθεια των τελευταίων ετών», σημειώνει ο αρθρογράφος και εκτιμά ότι ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη βρίσκεται αλλού, ενώ, στην χειρότερη περίπτωση, οι αναταραχές στην Αθήνα θα ήταν ευπρόσδεκτες για κάποιους, διότι θα αποσπούσαν την προσοχή από την ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

«Αυτές οι χώρες διαμαρτύρονται για την λιτότητα και ακόμα δεν έχουν βιώσει, ούτε εφαρμόσει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ανταμείφθηκαν όμως με την αναβολή των ληξιπρόθεσμων κυρώσεων για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρόκειται για μια ακόμα απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα πρέπει να εξοργίσει τους Έλληνες» υποστηρίζει ο Γερμανός αρθρογράφος και καταλήγει αναφερόμενος στην αυξανόμενη απόσταση μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη, η οποία, όπως λέει, παραπαίει.

«Η Γαλλία είναι αδύναμη. Οι Βρετανοί απομακρύνονται από την ΕΕ. Στην Ουγγαρία το κράτος δικαίου υποχωρεί. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι υποθέσεις διαφθοράς απειλούν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Τα κράτη της ΕΕ καταφέρνουν με πολύ κόπο να διατηρήσουν την ομοφωνία τους απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα. Μια νέα αντιπαράθεση για την συνοχή της Νομισματικής Ένωσης είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η ΕΕ, η οποία όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να ματαιωθεί μια τέτοια αντιπαράθεση. Αυτή τη φορά όμως μπορούν οι Έλληνες να σώσουν την Ευρώπη».