Σαμαράς: Απόψε δεν δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

samaras_diaggelma_495_355Λίγες ώρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα στους ανεξάρτητους βουλευτές και σε εκείνους της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ: «η εκλογή Προέδρου δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Με την επισήμανση, ότι πρέπει να αποφευχθεί μία πολιτική περιπέτεια που «θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Είναι η δεύτερη παρέμβαση του κ. Σαμαρά σε διάστημα δύο ημερών (σ.σ. χθες το γραφείο Τύπου, πάλι, είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός βάζει τέλος στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον κάλεσε να αντιληφθεί πού οδηγούν “η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις”), καθώς έγινε εμφανές ότι η ακραία πόλωση μόνο στην εκλογή Προέδρου δεν συμβάλλει.

Λίγο πριν από τις 14.00 ο Ευ. Βενιζέλος έφτασε στο Μαξίμου για μια ακόμη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά (η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε) προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την αποψινή πρώτη “μάχη”. Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι οι δυο αρχηγοί εξετάζουν και την τακτική της κυβέρνησης ενόψει των επόμενων δυο ψηφοφοριών και κυρίως μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Υποψίες…

Παρά ταύτα, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες “βλέπει” πρόωρες κάλπες. Οπως λένε οι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, “πήγαμε σε επίσπευση της διαδικασίας χωρίς να έχει γίνει προεργασία στους ανεξαρτήτους ή σε ένα μικρό κόμμα” και, κυρίως, “με μία υποψηφιότητα που δίνει το άλλοθι στους υπερτερούντες κεντροαριστερούς να καταψηφίσουν”.

Εννοώντας τους βουλευτές του Φώτη Κουβέλη που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν θα ξαναεκλεγούν (ως ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον) και άρα θα είχαν κάθε λόγο να παρατείνουν την παραμονή τους στα έδρανα.

Κι αυτό διότι από τους 24 ανεξάρτητους, οι δέκα έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν αρνητικά (καθώς συνομιλούν με τον ΣΥΡΙΖΑ) οπότε στους εναπομείναντες 14 θα έπρεπε να προστεθούν οι 10 της ΔΗΜΑΡ –ή οι μισοί εάν εξασφαλίζονταν και 5-6 από τους 12 των ΑΝΕΛ…

Απουσίες με νόημα;

Η αποψινή διαδικασία δεν αναμένεται να έχει σασπένς: οι 200 θετικές ψήφοι που απαιτεί (όπως και η δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης) δεν πρόκειται, φυσικά, να συγκεντρωθούν, ενώ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί… στους απόντες.

Ο λόγος; Αφού ο Κανονισμός της Βουλής υποχρεώνει τους βουλευτές είτε να εκφωνήσουν το όνομα του υποψηφίου Προέδρου είτε να δηλώσουν “παρών”, οι αναποφάσιστοι θα αθροιστούν με τους οπαδούς του “όχι”.

Για να διαφοροποιηθούν λοιπόν, υπάρχει σκέψη σε πολλούς εκ των πρώτων να μην εμφανιστούν στην αποψινή ψηφοφορία ώστε να γίνει σαφές ότι “δεν έχουν αποφασίσει” ακόμη…

(Από αυτή την  κατηγορία εξαιρείται ο ανεξάρτητος,  πρώην ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος θα απουσιάζει καθώς το πρωί έχασε τον πατέρα του).

Οι επιτελείς του Μαξίμου και της Χ.Τρικούπη δεν αναμένουν περισσότερο από 163 «ναι», καθώς στους 155 κυβερνητικούς βουλευτές έχουν προστεθεί από χθες οι έξι ανεξάρτητοι: Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ και οι τρεις), Γιώργος Νταβρής, Παναγιώτης Μελάς (πρώην ΑΝΕΛ) και Χρήστος Αηδόνης (πρώην ΠΑΣΟΚ).

Οι 16 της Χρυσής Αυγής

Στην ψηφοφορία θα μετέχουν και οι προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής στους οποίους δόθηκε η σχετική άδεια, καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της Στάθης Μπούκουρας (σ.σ. αποφυλακίσθηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους) και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος – οι δύο τελευταίοι φέρεται να κινούνται στο «μάλλον ναι».

Επισήμως η ΧΑ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, ενώ πληροφορίες  αναφέρουν ότι θα προτείνει τον «αρχηγό» της Νίκο Μιχαλολιάκο ως υποψήφιο… Πρόεδρο της Δημοκρατίας.