Απότομη μείωση της ζήτησης σε πετρέλαιο και βενζίνη

gasΣύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η εξέλιξη είναι ενδεικτική της αρνητικής επίπτωσης του κλίματος αβεβαιότητας στο οποίο έχει εισέλθει η χώρα στην οικονομία και ανησυχεί την αγορά που από τον Ιούλιο και μετά από πέντε χρόνια συνεχούς υποχώρησης είδε τα πρώτα θετικά σημάδια.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης από τη σημαντική κάμψη των τιμών όχι μόνο δεν επαληθεύθηκαν, αλλά αντίθετα η αγορά δυσκολεύεται να «χωνέψει» την πλήρη αναστροφή της ζήτησης σε όλη την γκάμα των προϊόντων καυσίμων.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς που παραθέτει η εφημερίδα, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης τον Δεκέμβριο είναι χαμηλότερη κατά 40-45% σε σχέση με πέρυσι, όταν το δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου ήταν αυξημένη κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι και ειδικά τον Οκτώβριο αυξημένη κατά 110%.

Και εάν αυτή η υποχώρηση στο πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις ήπιες καιρικές συνθήκες και στην προσδοκία των καταναλωτών για περαιτέρω μείωση των τιμών, οι παράγοντες αυτοί δεν δικαιολογούν την αντίστοιχη πορεία της ζήτησης στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης. Η ζήτηση στις βενζίνες από το -5,6% τον Ιούνιο είχε σταθεροποιηθεί τους τελευταίους μήνες στο -2% και τον Δεκέμβριο επέστρεψε στο -6 % με -7%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αναστροφή στο πετρέλαιο κίνησης, η ζήτηση του οποίου συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα. Από τον θετικό ρυθμό αύξησης που σημείωσε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως αποτέλεσμα και της επανεκκίνησης των δημοσίων έργων που τους τελευταίους μήνες κινήθηκε στο 8%, τον Δεκέμβριο βρίσκεται στο μηδέν, με την αγορά να διατηρεί έντονες ενδείξεις για πέρασμα σε αρνητικό πρόσημο.

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στην «Καθημερινή», ερμηνεύουν κατά ένα ποσοστό τη μείωση της ζήτησης κυρίως λόγω του περιορισμού της χρήσης του σε αγροτικές δραστηριότητες. Εκτιμούν ωστόσο, ότι η απότομη αυτή αναστροφή είναι κυρίως αποτέλεσμα του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν έχει προκαλέσει ένα γενικότερο «κούμπωμα» σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Ο Δεκέμβριος ήταν ένα πολύ κακός μήνας που μας ξάφνιασε όλους» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών κ. Γιάννης Αληγιζάκης μεταφέροντας τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία για την πτώση της ζήτησης καυσίμων. Ο ίδιος μεταφέρει την αγωνία της αγοράς για την πορεία της ζήτησης το 2015 την οποία συνδέει άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τους ισολογισμούς εταιρειών και διυλιστηρίων, εκτιμά ο κ. Αληγιζάκης. Εξηγεί ότι ο κλάδος θα επιβαρυνθεί από το αυξημένο κόστος αποθεμάτων λόγω της απότομης και συνεχούς υποχώρησης της τιμής του αργού, χωρίς παράλληλα να επωφεληθεί από την αναμενόμενη διεύρυνση των πωλήσεων, αφού η ζήτηση υποχωρεί.