Εκτοξεύθηκε το Country Risk

dimitris tzanasH χθεσινή 3η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στην πιθανολογούμενη εξέλιξη, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25/1. Αναπόφευκτα, η αυξημένη αβεβαιότητα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία των επενδυτών προκαλώντας νέο κύμα ρευστοποιήσεων οδηγώντας ενδοσυνεδριακά το Γενικό Δείκτη σε ακραίες επιδόσεις, καθώς ο φόβος απέτρεπε την εκδήλωση επαρκούς αγοραστικού ενδιαφέροντος. Όμως, το ένστικτο αυτοσυντήρησης της αγοράς λειτούργησε και οδήγησε στη μεταστροφή του καταστροφικού -11% στο αξιοπρεπές υπό τις περιστάσεις -3,91%. Deja – vu όμως ! Το έχουμε ξαναδεί δηλαδή το έργο στην πολύπαθη και ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου στις καλές ημέρες αρκεί και η μικρή εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για να αυξηθεί η μεταβλητότητα. Αντιστοίχως στις κακές ημέρες μικρός όγκος πωλουμένων μετοχών είναι αρκετός για να κατρακυλήσουν οι τιμές.

Ωστόσο, η άμεση έναρξη της προεκλογικής περιόδου συνιστά πλέον μια πραγματικότητα. Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων κινούνται πλέον στην περιοχή του 9,5% δίνοντας το μήνυμα ότι ουδείς επιθυμεί να τοποθετηθεί σε ελληνικούς τίτλους όσο παραμένει αδιευκρίνιστη η σύνθεση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές και η οικονομική ατζέντα της. Επί πλέον, η διατήρηση των μετοχικών θέσεων των διεθνών funds συνιστά ένα μάλλον υπεραισιόδοξο σενάριο καθώς ουδείς επιθυμεί τον εγκλωβισμό του σε επιλογές υπό την ομηρεία του πολιτικού κινδύνου. Ενόψει λοιπόν της μεγιστοποίησης του ελληνικού country risk, μόνο περαιτέρω κινήσεις αποεπένδυσης αναμένουμε από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού χρηματιστηρίου που αναπόφευκτα θα πιέσουν περαιτέρω τις τιμές δεικτοβαρών και μη μετοχών. Η εκδήλωση ωστόσο τέτοιων κινήσεων θα γίνεται σε στοχευμένες συνεδριάσεις ώστε να καθίσταται δυνατή η ικανοποιητική απορρόφηση τίτλων αφήνοντας τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους να εξελιχθούν με μάλλον διεκπεραιωτική διαδικασία και το Γενικό Δείκτη να καταγράφει ετήσιες απώλειες της τάξης του 30%.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η παρούσα φάση του ελληνικού χρηματιστηρίου που προσομοιάζει με εκείνη του Ιουνίου 2012, αγνοεί τα θεμελιώδη των εταιρειών και επηρεάζεται καθοριστικά από το ενδεχόμενο του αρνητικού σεναρίου (διατήρηση της αβεβαιότητας μέχρι το Μάρτιο σε συνέχεια της διενέργειας επαναληπτικών εκλογών). Αντιθέτως, η διαμόρφωση ισχυρής κυβέρνησης μετά τις 25/1 με εμφανή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα άρει την αβεβαιότητα και θα επαναφέρει τη διάθεση για επανεξέταση του ακραία υψηλού σήμερα ελληνικού επενδυτικού κινδύνου. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, δεν χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω επιδείνωσή του. Ξεχάστε, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα το παραδοσιακό January effect για το 2015…

Καλή χρονιά !

Δημήτρης Τζάνας