Επισήμως στους 19 της ζώνης του ευρώ η Λιθουανία

litvΕπισήμως στη ζώνη του ευρώ, βρίσκεται από τα μεσάνυχτα η Λιθουανία. Πρόκειται για το το 19ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποχωρίζεται το εθνικό της νόμισμα, το litas, και συνδέεται με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση “βλέπει” την ενίσχυση της ασφάλειας της εναντίον των ρωσικών φιλοδοξιών, ενώ οι πολίτες της Λιθουανίας εγκρίνουν αυτό το νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.Με σταθερή ανάπτυξη και νόμισμα, η Λιθουανία ελπίζει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις καθώς και δάνεια, όπως και οι άλλες δύο χώρες της Βαλτικής.

Το 50% των Λιθουανών δεν θέλει το ευρώ

Γεγονός είναι ότι το 50% των Λιθουανών έχει επιφυλάξεις για την ορθότητα της υιοθέτησης του κοινού νομίσματος.  Οι επιφυλάξεις πολλών Λιθουανών έναντι του νέου νομίσματος πηγάζουν μεταξύ άλλων και από την ανησυχία για άνοδο των τιμών. Εξάλλου, οι πολίτες πολλών χωρών της Ευρωζώνης είχαν ή εξακολουθούν να έχουν την αίσθηση ότι το ευρώ αύξησε το κόστος διαβίωσής τους.

Katainen: Καλωσήρθες στην οικογένεια του ευρώ
“Καλή χρονιά και συγχαρητήρια”, είπε μέσω Twitter στη Λιθουανία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Jyrki Katainen. “Καλωσήρθες στην οικογένεια του ευρώ”, πρόσθεσε.