Μάριο Ντράγκι: Δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης της Ευρωζώνης

draghi-mario-«Διάσπαση της Ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο Β», δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης», είναι η μόνη απάντηση που δίνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ερώτηση των δημοσιογράφων της εφημερίδας για το τι θα πρότεινε στα ελληνικά κόμματα εν όψει των επικείμενων εκλογών και της ενδεχόμενης διακοπής των μεταρρυθμίσεων από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το χειρότερο δυνατό σενάριο για το μέλλον της Ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι τονίζει: «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο Β». Στην υπενθύμιση των δημοσιογράφων ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ έλεγε ότι ένα σχέδιο Β είναι πάντα απαραίτητο σε περίπτωση που μια κατάσταση εξελιχθεί χειρότερα από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει: «Ο Κίσινγκερ είναι πολιτικός, εγώ όχι».

Στη συνέντευξή του, ο Μάριο Ντράγκι ζητεί από τους ευρωπαίους ηγέτες να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους. «Αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, γραφειοκρατία και χρέος. Αν δεν λύσουμε αυτά τα ζητήματα η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ο τρόπος διακυβέρνησης της Ευρώπης πρέπει να βελτιωθεί», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και να μειωθεί το χρέος, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να κάνουν περισσότερα», τονίζει ο Ντράγκι και ζητεί από τους ευρωπαίους ηγέτες μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την ανάπτυξη. «Οι δαπάνες για επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν. Και εννοώ την έρευνα, την εκπαίδευση και την ψηφιακή ατζέντα. Άλλες δαπάνες, αλλά και η φορολογία, πρέπει να μειωθούν», αναφέρει.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι το βασικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη θα παραμένει σε χαμηλό επίπεδο για ικανό χρονικό διάστημα. «Τα επιτόκια βρίσκονται εδώ και καιρό σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όπως όλα δείχνουν δεν θα μεταβληθούν στο επόμενο διάστημα», σημειώνει.

Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος θέτει εμπόδια στη μείωση του χρέους, επιδρά αρνητικά στην καταναλωτική διάθεση και περιορίζει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, ο Μάριο Ντράγκι αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να ξεκινήσει σύντομα τη μαζική αγορά ομολόγων.

«Ο κίνδυνος να μην είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αποστολή της σταθερότητας των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι μήνες». Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ προετοιμάζεται σε τεχνικό επίπεδο να «προσαρμόσει την έκταση, τους ρυθμούς και τη σύσταση των μέτρων για να αντιμετωπιστεί μια μακρά περίοδος υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, αν κριθεί αναγκαίο», τονίζει ο Μάριο Ντράγκι.