Το 2011 ο Σόιμπλε είχε προτείνει στον Βενιζέλο έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

soimple8-600x314Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και αποκαλύπτει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του είχε προτείνει “φιλική” έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με αντάλλαγμα χρηματοδοτική στήριξη. H συνάντηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2011, την παραμονή του άτυπου ECOFIN της πολωνικής προεδρίας στο oποίο είχε κληθεί να παραστεί και ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Γκάιτνερ.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε:

Με τον κ. Σόιμπλε ζήσαμε πολλές κρίσιμες στιγμές το 2011-2012 και πετύχαμε αν κρατήσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο με δύσκολες αποφάσεις, το κόστος των οποίων ήταν μεγάλο, αλλά το μικρότερο δυνατό εν όψει των συνθηκών. Η συνάντηση έγινε στο άδειo υπόγειο μπάρ, ενώ στο ισόγειο γινόταν η δεξίωση της πολωνικής προεδρίας. Στη συνάντηση αυτή με τον κ. Σόιμπλε τον συνόδευε μόνον ο κ. Άσμουσεν και εμένα μόνο ο κ. Ζανιάς. Εξετάστηκε το σενάριο μια “φιλικής” εξόδου από το ευρώ με χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων και με την εφαρμογή μιας δέσμης χρηματοπιστωτικών περιορισμών, όπως οι περιορισμοί στις αναλήψεις κοκ, έως ότου ολοκληρωθεί η νομισματική αλλαγή.

Η απάντηση μου ήταν: για εμάς αυτό είναι αδιανόητο και επικίνδυνο, γιατί αφού ζήσαμε τη εσωτερική υποτίμηση πρέπει να ζήσουμε αθροιστικά και τη νομισματική «εξωτερική» υποτίμηση. Με ευρύτερες επιπτώσεις – που ίσως να μη φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού- για όλη την ευρωζώνη.

Η συζήτηση ήταν μακρά και δύσκολη αλλά ο κ. Σόιμπλε αντιλήφθηκε τα επιχειρήματα μας και στη συνέχεια συνέβαλε καθοριστικά στις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου του 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012 για το δεύτερο πλήρες πρόγραμμα, το δεύτερο μεγάλο δάνειο των 130 δις ευρώ, το PSI, δηλαδή το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους που εμπεριέχει και τη δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης των συντελεστών.