Μέρκελ: Εντός Ευρώ η Ελλάδα εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της

merkel_807157326Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την οικονομία της τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι αναμένει να συνεχιστεί αυτό, απορρίπτοντας τις εικασίες περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Νομίζω ότι πρέπει κάποιος να πει στον κόσμο, και στις χρηματαγορές, ότι εγώ, ως η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, πάντοτε επιδιώξαμε (να εφαρμόζεται) μια πολιτική που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», σημείωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «οι δεσμεύσεις τις οποίες αναλάβαμε», οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν «ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, την Ελλάδα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τηρήθηκαν κι έτυχαν σεβασμού».

Η ‘Αγγελα Μέρκελ έκανε την τοποθέτηση αυτή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματι πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, αυτά ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Διανύσαμε πολύ δρόμο», σημείωσε η ίδια.
«Και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη- καθοδηγούμενοι πάντοτε από την αρχή ότι από τη μια οι Έλληνες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί και από την άλλη εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν κάνει σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωνε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, αντιδρώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild ότι το Βερολίνο καταρτίζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για μια τέτοια ενδεχόμενη έξοδο και μια τραπεζική κρίση. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι «δεν γνωρίζω κάτι για οποιοδήποτε τέτοιο σχέδια, και ασφαλώς η πολιτική ηγεσία στην καγκελαρία δεν εξετάζει τέτοια σενάρια». Αντίστοιχα σχόλια έκανε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας , ο οποίος επέμεινε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά μεταβολή της γερμανικής πολιτικής έναντι της Αθήνας.

Ζητήματα όπως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή η αναδιάρθρωση του χρέους της δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Le Monde. Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη: «η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να μείνει μέσα στην ευρωζώνη. Είναι σημαντικό για τη νομισματική ένωση – για την ακεραιότητά της», είπε στην εφημερίδα.

Ακόμη, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως οι εκλογές στην Ελλάδα δεν αποτελούν τη σκανδάλη μιας δυνητικής νέας κρίσης στην ευρωζώνη.