Γαλλία: 700.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της βίας και του εξτρεμισμού

920C8F19E124BD4FAFB88091FBBCD5FBΈνα εκκωφαντικό «όχι» στον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και τον φόβο είπαν το Σάββατο περίπου 700.000 άνθρωποι διαδηλώνοντας σε πολλές πόλεις της Γαλλίας για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που βύθισαν τη χώρα στο πένθος τις τελευταίες ημέρες

.Η μαζικότερη συγκέντρωση καταγράφηκε στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) όπου περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι (σε μια πόλη 440.000 ανθρώπων) πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία, την οποία διέκοπταν μόνο τα χειροκροτήματα ενώ οι συμμετέχοντες κρατούσαν αφίσες και πανό που έγραφαν κυρίως την φράση «Είμαι κι εγώ Σαρλί», το σύνθημα που αναφέρεται στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

«Τάσσομαι κατά του ρατσισμού», «τάσσομαι υπέρ του διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος» έγραφαν επίσης τα πανό των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης η οποία πριν από 3 χρόνια είχε συγκλονιστεί από τις 7 δολοφονίες που είχε διαπράξει σε μία εβδομάδα ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μεράχ.

Στη Ναντ (δυτικά) 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «Να ζούμε μαζί, ελεύθεροι, ίσοι και αλληλέγγυοι».

Στο Πο (νοτιοδυτικά) τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές- σχεδόν 40.000 σύμφωνα με τη δημοτική αρχή που οργάνωσε τη συγκέντρωση- πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία.

«Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο λαϊκό κίνημα (…). Είναι όμορφο και σημαντικό, απείρως πολύτιμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κεντρώος δήμαρχος Φρανσουά Μπαϊρού. Επικεφαλής της πορείας ήταν μαθητές λυκείου που κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «είμαστε όλοι Σαρλί».