Ετοιμάζουν έκτακτα σχέδια για το Grexit

grexit_477701130Ειδικότερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal προκαλεί ταραχή καθώς καταγράφει πληροφορίες ότι οργανισμοί όπως η Citigroup, η Goldman Sachs και η ICAP, κάνουν stress-test και προσομοιώσεις στα εσωτερικά τους συστήματα προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή νομισματική Ένωση μετά το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα καταρτίζονται λεπτομερείς αναφορές και σχέδια, υπολογίζοντας την πιστωτική έκθεσή τους σε ενδεχόμενο Grexit και αξιολογούν πώς θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν από το εξωτερικό τοπικές επιχειρήσεις.

Κάποιες από τις εταιρείες προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν πιθανές εξελίξεις στα συστήματα πληρωμών και διεξάγουν δοκιμές για να δουν πώς θα αντιμετώπιζαν την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή ενδεχόμενους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, σχεδιάζουμε το χειρότερο» είπε στη Wall Street Journal ο Frederic Ponzo, της εταιρείας συμβούλων Grey Spark.

Η πλειοψηφία των αναλυτών, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank υπολογίζουν ότι οι πιθανότητες εξόδου είναι κάτω από 25%. Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν συχνά τα συστήματά τους για έκτακτα γεγονότα, όπως η ταχεία μεταβολή των τιμών του πετρελαίου, η πιθανότητα αποχώρησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.