Έξι δείκτες που φανερώνουν ότι οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες

Ακόμη και μετά την πρόσφατη βουτιά, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει πολύ δρόμο προς τα κάτω μέχρι οι αποτιμήσεις να γίνουν πιο λογικές.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μια επιθεώρηση για το που βρίσκονται σήμερα έξι δείκτες αποτίμησης της αμερικανικής αγοράς. Κάθε ένας από αυτούς δείχνει ότι η πρόσφατη διόρθωση δεν έκανε πολλά για να αλλάξει τις ακραίες τιμές τους.

Πάντως, πρέπει να πούμε ότι οι δείκτες αυτοί είναι σημαντικοί για την μεσοπρόσθεσμη πορεία της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι παρότι υποδεικνύουν υπερτίμηση και άρα κάθοδο, η αγορά είναι ικανή για βραχυπρόθεσμη άνοδο.

Οι δείκτες αυτοί είναι οι εξής:

  1. Η αναλογία τιμής / προς λογιστική αξίαανέρχεται στο 2,6. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα ιστορικά δεδομένα, που πάνε πίσω μέχρι τη δεκαετία του 1920 σε 23 από τις 28 μεγάλες κορυφές της αγοράς έκτοτε, ο δείκτης αυτός ήταν χαμηλότερος από ότι είναι σήμερα.
  2. Η αναλογία τιμής / πωλήσεων είναι 1,1. Σε 16 από τις 18 κορυφές της αγοράς, η αναλογία τιμής / πώλησης ήταν χαμηλότερη από σήμερα.
  3. Η μερισματική απόδοση, η οποία σήμερα είναι 2,2% για τον S&P 500, στις 30 από τις 35 κορυφές της αγοράς από το 1900, ήταν υψηλότερη.
  4. Ο κυκλικά προσαρμοσμένος δείκτης p/e σήμερα είναι 25,9 σύμφωνα με τον καθηγητής του Υale Ρόμπερτ Σίλερ.  Το p/e ήταν χαμηλότερο στις 30 από τις 35 κορυφές που στη συνέχεια διόρθωσαν μετά το 1900.
  5. Η λεγόμενη αναλογία Q. Με βάση την έρευνα που έγινε από τον James Tobin (οικονομολόγος βραβευμένος με Νόμπελ), ο λόγος Q υπολογίζεται διαιρώντας την κεφαλαιοποίηση μια εταιρεία με το κόστος αντικατάστασης των περιουσιακών στοιχείων (πόσο πραγματικά πωλούνται ως αντικειμενική αξία). Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Stephen Wright, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Andrew Smithers, ιδρυτή της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Smithers & Co., στο Λονδίνο, η αγορά σήμερα είναι πιο υπερτιμημένη από ό, τι ήταν στις 31 από τις 35 bull-market κορυφές από το 1900.
  6. To απλό p/e. Αυτός είναι ένας από τους λιγότερο bearish δείκτες και αναφέρεται πιο συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Παρ ‘όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζονται από τον Σίλερ του Yale, και βασίζονται στο S & P εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο, ο δείκτης Ρ/Ε ανέρχεται σήμερα σε 20,1. Είναι υψηλότερος από ό, τι ήταν στο 71% των παρελθουσών ανόδων της αγοράς.

Πώς θα μπορούσε οι ταύροι να ξεγλιστρήσουν από τη δυναστεία αυτών των δεικτών; Ένας τρόπος, μέχρι πρόσφατα, ήταν να υποστηρίζουν ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της Fed δικαιολογούν τις υψηλότερες από το κανονικό αποτιμήσεις. Τώρα, όπως όπως φαίνεται, μπαίνουμε σε μια περίοδο υψηλότερων επιτοκίων, κια αυτό δεν θα είναι καλό επιχείρημα.

Συμπέρασμα: Η χρηματιστηριακή αγορά έχει να πέσει αρκετά πριν οι δείκτες αποτίμησης δείξουν ότι πρέπει να κινηθεί και πάλι ανοδικά.