Τα τέσσερα στάδιο της bear market – Είμαστε στο πρώτο;

Όλοι χρηματιστηριακοί επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι η αγορά έχει αλλάξει ριζικά το 2016.

Ένας βετεράνος επενδυτής, ο Mark Cook, ο οποίος είχε επισημάνει αυτήν την εξέλιξη αισθάνεται δικαιωμένος. Το 2016 επιβεβαιώνει αυτό που υποδείκνυε το 2015: Μπήκαμε σε bear market και ενδεχομένως να πλησιάζουμε τον γκρεμό, λέει ο Cook. To MarketWatch παρουσιάζει τις απόψεις του Cook σε μια μίνι συνέντευξη.

Γιατί πιστεύεις ότι είμαστε σε bear market;

Πρώτον, η κατάσταση στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, και αυτό φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Δεν βρισκόμαστε σε “αναπηδήσεις”, αντ ‘αυτού, οι επενδυτές πετρελαίου απλά θέλουν να πουλήσουν. Το δεύτερο πρόβλημα, και μόλις ξεκίνησε είναι η Κίνα. Είναι σαν ένας αθλητής που ράγισε τον αστράγαλό του και χρειάζεται χρόνο για επούλωση. Αν ο αστράγαλος δεν επουλωθεί, θα γίνει χειρότερα, και αυτό είναι ό, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Ποια είναι τα τεχνικά στοιχεία που κοιτάς;

Κατ’ αρχάς, τα bear market δεν είναι ελκυστικά στους επενδυτές. Σε μια bull market, τα ράλι κρατούν εβδομάδες. Τώρα, συμβαίνει αυτό που αποκαλούμε “θαύματα της μιας ημέρας», δηλαδή ανοδικές κινήσεις που αποτυγχάνουν να έχουν συνέχεια. Κάθε ελπίδα διακόπτεται. Αυτό είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό ενός bear market. Και είμαστε μόνο στον Ιανουάριο. Περιμένετε έως ότου οι επενδυτές θα εξετάσουν τις συνέβη τον Ιανουάριο. Πολλοί θα είναι συγκλονισμένοι.

Εάν αυτό είναι μια bear market, πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές τους επόμενους μήνες;

Υπάρχουν τέσσερα στάδια που ψυχολογικά οι άνθρωποι περνούν κατά τη διάρκεια ενός bear market. Οι επενδυτές γνωρίζουν η αγορά πιέζεται, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα επανέλθει στην κατάσταση που ήταν. Στην πραγματικότητα, πολλοί το βλέπουν αυτό ως μια ευκαιρία αγοράς. Υπάρχουν τέσσερα στάδια:

Το στάδιο 1 είναι η άρνηση. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σ’ αυτό το στάδιο. Όποιος είναι αισιόδοξος είναι πολύ πεισματάρης για να αλλάξει. Πολλοί έχουν το κεφάλι τους στην άμμο και άλλοι εξακολουθούν να αγοράζουν στις πτώσεις, αλλά αυτό δεν λειτουργεί τη bear market και ένα παράδειγμα είναι το πετρέλαιο.

Το στάδιο 2 είναι το μεγάλο άγχος. Οι επενδυτές είτε έχουν παραλύσει είτε είναι τόσο νευρικοί που δεν κάνουν τίποτα. Είναι σαν κατεψυγμένοι και βλέπουν τις αξίες τους να καίγονται. Οι χρηματιστές και οι οικονομικοί αναλυτές του λένε να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλονται. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το στάδιο.

Το στάδιο 3 είναι ο φόβος. Οι αχαλίνωτα αισιόδοξοι τελικά συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Απρόθυμα έχουν αρχίσει τις ρευστοποιήσεις.

Τέλος είναι το στάδιο του πανικού. Οι επενδυτές έχουν «ρίξει στην πετσέτα» και αναλαμβάνουν δράση. Σε αυτό το στάδιο, η αγορά έχει καταγράψει διψήφια πτώση για τους δείκτες. Στο τέλος του Σταδίου 4, πολλοί ορκίζονται να μην αγοράσουν ποτέ ξανά μετοχές στη ζωή τους. Σ’ αυτό το στάδιο έχουμε πιάσει πάτο και οι επενδυτές έχουν συνθηκολογήσει μετά από απώλειες 20-50% στα χαρτοφυλάκιά τους.