Οι διεθνείς τράπεζες μειώνουν τη χρηματοδότηση προς την Κίνα

Οι διεθνείς τράπεζες έχουν μειώσει τα δάνεια προς τους Κινέζους δανειολήπτες κατά 119 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για πτώση κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως τόνισε σήμερα η Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ).

Η πτώση του τρίτου τριμήνου άφησε το δανεισμό της Κίνας από ξένες τράπεζες στα 877 δισ. δολάρια, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών.

Οι Κινέζοι επενδυτές και οι ξένοι ομόλογοί τους επίσης αποσύρουν κεφάλαια από τη χώρα κατά τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε σταθερές πτώσεις στα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Το Institute of International Finance ανέφερε χθες πως οι επενδυτές απέσυραν το 2015 το ποσό-ρεκόρ των 735 δισ. δολαρίων από μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, με την Κίνα να αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο όγκο αυτών των εκροών.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι κινεζικές αρχές δεν θα καταφέρουν να οδηγήσουν ομαλά τη μετάβαση της οικονομίας από ένα μοντέλο που στηρίζεται στην πίστωση σε ένα πιο ευέλικτο που βασίζεται στην κατανάλωση.

Η Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών τόνισε ότι η Κίνα αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της πτώσης κατά 142 δισ. δολαρίων σε συνολική χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Με τη χρηματοδότηση προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες να πέφτει λίγο, η διασυνοριακή τραπεζική πίστωση μειώθηκε κατά 151 δισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, εμφανίζοντας μικρότερη πτώση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.