Προβλήματα κερδοφορίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η νέα γενιά των Ευρωπαίων τραπεζιτών έχει φέρει μια κοινή προσδοκία μεταξύ των επενδυτών: χαμηλά κέρδη για το 2105 και χαμηλή πτήση στις μετοχικές αξίες.

Οι Barclays, Deutsche Bank και Standard Chartered έχουν  εμφανίσει κέρδη χαμηλότερα από τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες από τότε που άλλαξαν τους διευθύνοντες συμβούλους τους. Ακόμη και η μετοχή της Credit Suisse, που κινήθηκε ανοδικά μόλις όταν ο Tidjane Thiam ανέλαβε τα ημία της τον Ιούνιο, έχει μείνει πίσω από τους ευρωπαϊκούς δείκτες μετά την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου της τον Οκτώβριο.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται τώρα να ακούσουν περισσότερες κακές ειδήσεις. Ο John Cryan της Deutsche Bank  αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη λεπτομερή στοιχεία και να δώσει εξηγήσεις για τις ετήσιες ζημίες της τράπεζας, που ανήλθαν σε 6,7 δισ. δολ.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Thiam αναμένεται να γνωστοποιήσει κάμψη των εσόδων της Credit Suisse  κατά 7% και ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κερδοφορίας.

Ο Bill Winters της Standard Chartered – που η μετοχή της έχει υποστεί φέτος τις  μεγαλύτερες απώλειες- αναμένεται να ανακοινώσει 85% μείωση κερδών.

Τέλος, ο Jes Staley της Barclays θα εξηγήσει την 1η Μαρτίου γιατί τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν την περασμένη χρονιά.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτεεσμάτων είναι απίθανο  να ειπωθεί κάτι ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό, πουθα μπορούσε να δώσει ανοδική δυναμική στις μετοχές των τραπεζών.

Οι προοπτικές για τις τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι καλές ακόμη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι έξι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες που είναι οπωσδήποτε σε καλύτερη φόρμα από τις ευρωπαϊκές δεν ήταν σε θέση να επιτύχουν αύξηση εσόδων το 2015.

Ο Ronit Ghose, ένα τραπεζικός αναλυτής στο Citi, επισημαίνει ότι η StanChart και η Deutsche Bank έχουν ιδιαίτερα πληγεί από τις λεγόμενες «κυκλικές προκλήσεις». Η Standard Chartered είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένή στις αναδυόμενες αγορές, όπου τα επισφαλή δάνεια αυξάνονται και τα νομίσματα υποτιμώνονται. Η Deutsche Bank έχει σημαντική εξάρτηση από ομόλογα, ξένα νομίσματα και εμπορεύματα. Υπάρχει μάλιστα μια μεγάλη συζήτηση για το επιχειρηματικό μοντέλο που έχουν ακολουθήσει αυτές οι δύο τράπεζες.

Ένας άλλο αναλυτής, ο Rob James, διαχειριστής επενδύσεων της Old Mutual, λέει ότι η περίπτωση της StanChart είναι απογοητευτική. “Η Standard Chartered αποτελείται από μια συλλογή εργασιών που δεν καλύπτουν το κόστος”, λέει ο James. “Αυτό ήταν μια εκπληκτική αποκάλυψη και δύσκολα θα ανακάμψει από αυτό. ”