Νέα Ελβετία οι ΗΠΑ – Αναδύονται ως φορολογικός παράδεισος

Τον Σεπτέμβριο, σε ένα δικηγορικό γραφείο με θέα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, ο Andrew Penney, διευθύνων σύμβουλος στην Rothschild & Co, έδωσε μια ομιλία για το πώς η πλούσια ελίτ του κόσμου μπορεί να αποφύγει την καταβολή φόρων.

Το μήνυμά του ήταν σαφές προς τους δικηγόρους. Μπορείτε να βοηθήσετε τους πελάτες σας να μετακινήσουν τις περιουσίες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να πληρώνουν φόρους.

Επί χρόνια οι δικηγόροι βοηθούσαν τους πλούσιεου πελάτες τους να κρύβουν τα εισοδήματά τους σε offshore εταιρείες, αλλά τώρα οι ΗΠΑ αναδύεται ως ένας νέος ηγετικός φορολογικός παράδεισος και απόρρητο καταφύγιο για τους πλούσιους ξένους.

Οι ΗΠΑ αντιστέκονται στην εφαρμογή των νέων παγκόσμιων προτύπων γνωστοποίησης των εισοδημάτων δημιουργώντας έτσι ένα νέο μέρος για το κρυφό πλούτο. Οι δικηγόροι, ανά τον κόσμο, από το Λονδίνο μέχρι την Ελβετία, το έχουν αντιληφθεί και βοηθούν τους πελάτες τους να μεταφέρουν εισοδήματα από τις Μπαχάμες και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, στη Νεβάδα, στο Ουαϊόμινγκ, και τη Νότια Ντακότα.

«Πόσο ειρωνικό – αν όχι διεστραμμένο – είναι ότι οι ΗΠΑ ήταν επικριτικές προς τις ελβετικές τράπεζες”, έγραψε ο Peter Cotorceanu, ένας δικηγόρος στη Ζυρίχη.

Για παράδειγμα, το γνωστό χρηματοοικονομικό ίδρυμα Rothschild έχει ανοίξει μια εταιρεία διαχείρισης στο Ρίνο της Νεβάδας λίγα τετράγωνα μακριά από το καζίνο Harrah. Η εταιρεία μετακινεί τις περιουσίες των πλούσιων ξένων πελατών του από τους υπεράκτιους παραδείσων όπως είναι οι Βερμούδες που τώρα υπόκεινται στις  νέες διεθνείς απαιτήσεων γνωστοποίησης, στο trust της Rothschild όπου απαλλάσσονται.

Οι ΗΠΑ “είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον κόσμο”, λέει ο Penney.

Το χρηματοοικονομικό ίδρυμα Rothschild λέει ότι η λειτουργία της εταιρείας εξυπηρετεί διεθνείς οικογένειες που προσελκύονται από τη σταθερότητα των ΗΠΑ και ότι οι πελάτες πρέπει να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τους φορολογικούς νόμους στις χώρες καταγωγής τους. Η εταιρεία «δεν έχει συσταθεί με σκοπό να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τα διεθνή πρότυπα αναφοράς», δήλωσε η Emma Rees, εκπρόσωπος της Rothschild.

Κι άλλοι όμως κάνουν ότι η Rothschild. Για παράδειγμα η Cisa Trust που εδρεύει στη Γενεύη και συμβουλεύει πλούσιους Λατινοαμερικανούς, επίσης “εξυπηρετεί τις ανάγκες των πελατών της», δήλωσε ο John J. Ryan πρόεδρος της εταιρείας.

Επίσης η Trident Trust ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους στον κόσμο των υπεράκτιων αμοιβαίων κεφαλαίων, μετέφερε δεκάδες λογαριασμούς από την Ελβετία, τα νησιά Cayman, και άλλους φορολογικούς παραδείσους στη Νότια Ντακότα, το Δεκέμβριο.

Οι σύμβουλοι των πλουσίων πιστεύουν ότι υπάρχει μια νόμιμη ανάγκη για μυστικότητα. Ο πλούτος πρέπει να κρύβεται, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού, προστατεύοντας έτσι του κατόχους του από απαγωγές και εκβιασμούς.

Κανείς δεν περιμένει οι φορολογικοί παράδεισοι να εξαφανιστούν σύντομα. Οι ελβετικές τράπεζες εξακολουθούν να κατέχουν περίπου 1.9 τρισ. δολ. τα οποία δεν αναφέρονται από τους κατόχους των λογαριασμών στις χώρες καταγωγής τους, σύμφωνα με τον Gabriel Zucman, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Εξάλλου, δεν είναι σαφές πόσες από τις σχεδόν 100 χώρες που έχουν υπογράψει τα νέα πρότυπα γνωστοποίησης, που εκδόθηκαν από τον ΟΟΣΑ, θα τα εφαρμόσουν πραγματικά.

Δεν είναι παράνομο για τις αμερικανικές τράπεζες να προσελκύουν ξένους ώστε να βάλουν τα χρήματα στις ΗΠΑ, με την υπόσχεση της εμπιστευτικότητας, εφόσον δεν βοηθούν σκόπιμα να φοροδιαφεύγουν στο εξωτερικό.