Τι δείχνει η ανάλυση 43 bear markets – Πόσο διαρκεί η πτώση και τι συμβαίνει

biniki6Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο έκαναν το χειρότερο ξεκίνημα που μπορούσαν για το 2016, και μια σειρά από αναδυόμενες αγορές, όπως η κινεζική, βρίσκονται σε bear market – ορίζεται ως μια κατά 20% απότομη πτωτική πορεία.

Τώρα οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν ενδείξεις για να βασίσουν το επόμενο βήμα τους. Οι αναλυτές της Morgan Stanley υπό τον Andrew Sheets, έχουν αυτές τις ενδείξεις. Έχουν μαζέψει στοιχεία για περισσότερες από 40 bear markets κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής ιστορίας. Ιδού τι βρήκαν.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η πτώση και πόσο μακριά θα φτάσει; 

Κατά μέσο όρο, οι μεγάλες ρευστοποιήσεις διαρκούν 190 εργάσιμες ημέρες και οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναμένουν ένα 30% υποχώρηση σε αυτό το χρονικό διάστημα με βάση την προηγούμενη εμπειρία. Για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, ο κύκλος της «αρκούδας» συνήθως διαρκεί περισσότερο, περίπου 272 ημέρες. Όμως η πτώση του είναι 28%, ελαφρώς μικρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο ιαπωνικός δείκτης Topix έχει μακράν τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια σε bear market, 568 εργάσιμες ημέρες, αλλά έχει επηρεαστεί από μια ολόκληρη χαμένη δεκαετία για τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έχει τη χειρότερη επίδοση με 35% πτώση και διάρκεια για 362 εργάσιμες ημέρες.

Όταν ξεκινά η πτώση, το μέσο p/e για τις διάφορες περιοχές παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα. Παγκοσμίως είναι στο 16. Στο τρέχον sell off ήτάν στο 16.2. Για την Ευρώπη όμως αυτή τη φορά ήταν σημαντικά υψηλότερο το p/e σε σχέση με το παρελθόν.

Οι κλάδοι που πλήττονται

Όσον αφορά τους κλάδους, πρέπει να τονιστεί ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει κάνει τους τομείς της ενέργειας και των βασικών υλικών να φτάσουν ήδη στο σημείο που σταματά ένα τυπικό sell off. Έχει ενδιαφέρον ότι οι βιομηχανικές μετοχές έχουν φτάσει κι αυτές σ’ αυτό το σημείο. Οι μετοχές όμως των καταναλωτικών αγαθών, της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, δεν έχουν πέσει τόσο πολύ, όσο συνέβη ιστορικά.

Τελικά, η Morgan Stanley συστήνει αγορά μετοχών τραπεζών και χρηματοοικονομικών εταιρειών σε όλες τις περιοχές, αλλά και μια προσεκτική στάση απέναντι στις αμερικανικές μετοχές καταναλωτικών αγαθών, της υγειονομικής περίθαλψης, και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Επίσης, προσοχή θέλουν οι μετοχές καταναλωτικών αγαθών στην Ευρώπη.

Στη λίστα των πιο ευνοϊκών μετοχές στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται η JP Morgan Chase, η Microsoft, η Visa, η NIKE και τα Starbucks. Οι μετοχές θα δεν ευνοούνται αυτή την εποχή είναι των εταιρειών Ford, Twitter, Sprint, GoPro, και Virgin America Inc.

Τι συμβαίνει μετά το sell off;

Για τον MSCI World Index, που περιλαμβάνει τις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές, η αγορά συνήθως αυξάνεται 30% κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών μετά το τέλος της bear market. Προσοχή όμως γιατί μετά την ανάκαμψη ακολουθεί ακολουθεί και πάλι πτώση 17%. Για τον δείκτη S&P 500, η ανάκαμψη είναι κατά μέσο όρο 18% στη διάρκεια των 12 μηνών και μετά ακολουθεί πτώση 11%.

Η προειδοποίηση, όπως σημειώνει η Morgan Stanley, είναι ότι αυτή τη φορά έχει ξεκινήσει το sell off από ακριβότερες τιμές σε κάποιες περιοχές όπως είναι η Ευρώπη. Αλλά ακόμα και με αυτή τη προειδοποίηση, «οι αποτιμήσεις στις αναδυόμενες αγορές βρίσκονται πλησιέστερα προς τα κατώτερα επίπεδα» παρά στα ανώτερα.