Η πρώτη εκρηκτική άνοδος στο ΧΑ

Η εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος που σημειώθηκε χθες στις διεθνείς αγορές με καταλύτη την πρόθεση της ΕΚΤ να στηρίξει τις ιταλικές τράπεζες, δίνει “καύσιμα” για να συνεχισθεί το ράλι προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη εκρηκτική άνοδος του ΧΑ τους τελευταίους δύο μήνες. Πάντως, οι τραπεζικές μετοχές, αν και κέρδισαν μέχρι 90% από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης, βρίσκονται ακόμη 50-60% χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ.
Ο Μάριο Ντράγκι, διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει παρά τις πιέσεις που δέχεται από την γερμανική πλευρά. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, τόνισε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε», σχολιάζοντας την πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή.
«Στον απόηχο της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής αναταραχής, θα αναλύσουμε τις επιπτώσεις στις τράπεζες» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθεροποίηση των τιμών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».
Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η νομισματική πολιτική απαιτεί την ταυτόχρονη εφαρμογή των κατάλληλων δημοσιονομικών πολιτικών, οι οποίες μέσω των δημόσιων επενδύσεων και της μείωσης της φορολογίας, θα ενισχύσουν την ανάκαμψη. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη υλοποίησης αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. «Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας» έσπευσε να τονίσει.
Όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, αναγνώρισε ότι ορισμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε υψηλού κινδύνου στοιχεία. «Η πρόσφατη πτώση των μετοχών αντανακλά την ανάγκη αναπροσαρμογής του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών» είπε, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι βρισκόταν το 2012, γεγονός που οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων.
Το ερώτημα είναι αν έχουν αλλάξει οι μεσοπρόθεσμες διαθέσεις των fund managers ή αν πρόκειται για ράλι ανακούφισης. Τα θέματα που επηρεάζουν το ΧΑ, όπως η αξιολόγηση και το προσφυγικό παραμένουν ανοιχτά. Η αξιολόγηση θα είναι ο πρώτος μεγάλος θετικός καταλύτης και η προϋπόθεση για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της.
Ένας άλλος λόγος για την άνοδο των τελευταίων ημερών έχει να κάνει με την Deutsche Bank για την οποία υπήρξαν δημοσιεύματα ότι μπορεί να είναι η Lehman Brothers της Ευρώπης. Την περασμένη εβδομάδα η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση χρεογράφων της Deutsche Bank, λόγω ανησυχιών ότι πιθανές ζημίες μπορούν να περιορίσουν την δυνατότητα της γερμανικής τράπεζας να κάνει πληρωμές. Χθες μια αναφορά του οίκου Moody’s καθησύχασε τους επενδυτές ότι η γερμανική τράπεζα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της η τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά. Μόνο ένα μεγάλο έκτακτο γεγονός θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις υποχρεώσεις της επόμενης χρονιάς.
Παρά τη θεαματική βελτίωση της συνολικής εικόνας στα διεθνή χρηματιστήρια, πολλοί επενδυτές κρατούν “μικρό καλάθι” προσδοκιών στο ΧΑ, εκτιμώντας ότι οι ισορροπίες δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί και ότι η μεταβλητότητα μπορεί να επανέλθει τις επόμενες μέρες καθώς η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.
Εντωμεταξύ, εκτιμάται ότι οι προβλέψεις που θα σχηματίσουν οι τράπεζες στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 θα ανέλθουν σε 3,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των προβλέψεων της περασμένης χρονιάς στα 10 δισ. ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται υψηλό για τις τραπεζικές επισφάλειες. Η μείωση των προβλέψεων είναι απαραίτητη για την επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία.