Κριτική της ταινίας Ιllusion

Ένα μικρό διαμάντι είναι η νέα ταινία του σκηνοθέτη Σάββα Καρύδα “Illusion”.

Η ταινία, ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ που ακολουθεί πιστά τους κώδικες του είδους, αναφέρεται στην κοινωνική πραγματικότητα με το ξέφτισμα των ηθών.

Οι ερμηνείες των συντελεστών είναι άρτιες. Στο ρόλο της femme fatale, η Ζένια Καπλάν μαγνητίζει με το βλέμμα και την ερμηνεία της. Ο Σήφης Πολυζωίδης είναι εκπληκτιός στο ρόλο του looser-αντιήρωα που ψάχνει να ξεφύγει από τη μίζερη καθημερινότητα της ζωής του. Πειστικός στο ρόλο του alter ego του ήρωα ο Γιάννης Στάνκογλου ενώ μια από τις καλύτερες ερμηνείες που έχουν υπάρξει στον ελληνικό κινηματογράφο είναι αυτή του Δημήτρη Ήμελλου ως αρχινονού στην ιστορία.

Η φωτογραφία αποδίδει απόλυτα την αίσθηση του φιλμ νουάρ ενώ ο Σάββας Καρύδας με μαεστρία και επιδεξιότητα αφηγείται την ιστορία χωρίς να κάνει κάποια κοιλιά. Πρόκειται για μια ταινία που ο θεατής αξίζει να δει, καθώς είναι μια άλλη πρόταση του ελληνικού κινηματογράφου.

Ένα καθαρόαιμο νουάρ

Ο Σάββας Καρύδας, βραβευμένος στο παρελθόν για την εξαιρετική μικρού μήκους ταινία «Αμέρικα», επιστρέφει με ένα καθαρόαιμο νουάρ. Το σινεμά νουάρ έχει αφήσει το στίγμα του και στο ελληνικό σινεμά, παρόλο που συνέβη χρονικά πολύ αργότερα από την εμφάνισή του στο εξωτερικό. Το «Illusion» εντάσσεται σχεδόν αυτόματα στο είδος του νουάρ, ωστόσο, την ίδια στιγμή, η ταινία αναφέρεται στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Στην οικονομική κρίση, στο ξέφτισμα των ηθών, στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις, σε μία προσπάθεια για επιβίωση που αλλοιώνει την ανθρώπινη ουσία. Τελικά, όταν χαθούν οι ψευδαισθήσεις και δούμε τα πράγματα καθαρά, τι θα έχει μείνει;

Πρωταγωνιστούν: Ζένια Καπλάν, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Γιάννης Στάνκογλου, Δημήτρης Ήμελλος. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Σωτήρης (Ιωσήφ Πολυζωίδης), είναι οικονομικός συντάκτης σε εφημερίδα, και ζει αδιάφορα προκαλώντας τον χλευασμό του φίλου του Μάνου (Γιάννης Στάνκογλου), μέχρι τη στιγμή που αντικρίζει την πανέμορφη Όλγα (Ζένια Καπλάν) σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή Ρώσων ομογενών. Αδυνατώντας να ξεφύγει από τη σκέψη της, την αναζητά, για να καταλήξει σε έναν σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο, όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι είναι αλήθεια και τι ψευδαίσθηση. Δε θα διστάσει ακόμα και να μπλεχτεί στον κόσμο της νύχτας, κάνοντας επικίνδυνες δουλειές με το αφεντικό της Όλγας (Δημήτρης Ήμελλος). Μαφιόζος που διατηρεί το στριπτιζάδικο «Illusion» όπου χορεύει η επίσημη αγαπημένη του, Όλγα. Ο Ήμελλος ενσαρκώνει μία από τις πιο ισχυρές φιγούρες ως νονός της νύχτας στον ελληνικό κινηματογράφο.