Κρίσιμος ο Μάρτιος για τις αγορές

Tο επόμενο διάστημα θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και για τις διεθνείς αγορές.

Για το ΧΑ θα είναι καθοριστική η εξέλιξη στο τομέα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και στην αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος. Σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης υπάρχουν αποστάσεις σε όλα τα θέματα: ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Παρά τις αποστάσεις, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει κάποιες επιτυχίες καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μπορεί να υπάρξει μια προσωρινή «αποστασιοποίηση» του ΔΝΤ το οποίο θα επανέλθει αργότερα κάνοντας μια ειδική συμφωνία με την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται ότι θα κάνει υποχωρήσεις –έστω κι αν μέχρι σήμερα επιμένει ότι έχει κόκκινες γραμμές – και μια από αυτές θα είναι η περικοπή των υψηλών συντάξεων. Ο Λευκός Οίκος πιέζει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Μια θετική αξιολόγηση θα προκαλέσει κινητοποίηση στο ΧΑ ακόμα κι αν η στήριξη του εκλογικού σώματος προς την κυβέρνηση μειωθεί ξεκάθαρα. Αυτό, όμως, στη συνέχεια θα αυξήσει το country risk και τις διακυμάνσεις στην ελληνική αγορά καθώς η οικονομία δεν έχει απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού. Από τα περίπου 205 υπόλοιπα δανείων, περίπου τα 108 είναι στο κόκκινο, αν και το 20% θεωρείται ότι ανήκουν σε κακοπληρωτές.

Το πρώτο 10ήμερo του Μαρτίου θα είναι κρίσιμο διότι στην Ευρώπη θα τρέξουν τα stress tests ενώ στις 7 του μήνα θα γίνει το Eurogroup. Επίσης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

To προσφυγικό είναι άλλο ένα κρίσιμο θέμα. Αν και η κυβέρνηση θέλει να το χρησιμοποιήσει για να χαλαρώσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να πάρει το ΟΚ από τους δανειστές για τις προσλήψεις που θέλει να κάνει στο δημόσιο. Τον Μάρτιο μπορεί να εγκλωβιστούν ακόμα και 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα ενισχύοντας την πολιτική αστάθεια κάτι που θα ενσωματωθεί στις χρηματιστηριακές τιμές .

Ο επόμενος μήνας θα είναι σημαντικός επίσης καθώς θα δείξει αν υπάρχει διάθεση για ρευστοποιήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι αμερικανικές μετοχές μπορεί προς το παρόν να έχουν αντιδράσει ανοδικά επειδή δεν φαίνεται πιθανό η Fed να ακολουθήσει μια άκαμπτη πολιτική ανόδου των επιτοκίων ωστόσο στη διάρκεια του έτους θα τονίζεται συνεχώς την απόφασή της για περιορισμό της ρευστότητας.

Τεχνικά, οι αμερικανικοί δείκτες δείχνουν «προδιάθεση» για χαμηλότερα επίπεδα για τον απλούστατο λόγο ότι υπήρξε ένα πενταετές ράλι χωρίς διόρθωση. Η τάση θα επηρεαστεί ασφαλώς και από το τι θα γίνει στην αγορά πετρελαίου.