ΧΑ: Διαμορφώνονται προϋποθέσεις για καλύτερη πορεία

Απόδοση 34%, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, από τις 11 Φεβρουαρίου καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνοντας ότι μπορεί φέτος να αυτονομηθεί σε σχέση με τις δυτικές αγορές και να κάνει την έκπληξη. Οι εννιά συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, που είχε να κάνει το ΧΑ εδώ και 50 μήνες, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για μια καλύτερη πορεία.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΧΑ δεν ακολούθησε το ράλι των δυτικών αγορών αλλά αντίθετα βρέθηκε σε bear market από τις αρχές του 2014 μέχρι πρόσφατα και ενδέχεται να ολοκληρώθηκε ο καθοδικός κύκλος, αν κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις ξένες αγορές.

Τα κέρδη που έχουν οι δυτικές εταιρείες -και κυρίως οι αμερικανικές- φαίνεται πως δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια διότι ως ένα σημείο έγιναν σε βάρος των εργαζομένων, κάτι που έφτασε σε ένα όριο. Έτσι τα ξένα funds, ψάχνοντας να βρουν την καλύτερες τοποθετήσεις ερευνούν τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες και τυπικά θα ανήκει σε λίγες μέρες το ΧΑ. Η υποβάθμιση του ΧΑ σημαίνει ότι θα εισέλθουν νέα κεφάλαια προερχόμενα από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές, κάτι που θα ανεβάσει τη μεταβλητότητα.

Πάντως, το ράλι των αγορών που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου,  εν μέρει, οφείλεται στο short covering, τόσο στις μετοχές όσο και στο πετρέλαιο. Έτσι η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η τρέχουσα άνοδος στα εμπορεύματα δεν θα είναι βιώσιμη αν συνεχιστεί κι άλλο.

Σχετικά με το ΧΑ, η επιστροφή του κουαρτέτου, παρά την ύπαρξη των διαφορών, είναι μια θετική εξέλιξη όπως και η συζήτηση -έστω με δηλώσεις- για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί το ορθόδοξο Πάσχα. Πάντως ο Σόιμπλε κρατά αποστάσεις από τη χθεσινή τοποθέτηση του Ντάισελμπλουμ ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει λόγο να ληφθούν αποφάσεις στο εγγύς μέλλον. «Αυτό το μέρος της συζήτησης είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία», είπε. Πάντως, το ΔΝΤ θέτει όρο τη μείωση του ελληνικού χρέους για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ενώ η Γερμανία θέλει να είναι το ΔΝΤ μέρος του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα μπορεί να διακόψει την ανοδική τάση για δεύτερη φορά καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε μεγαλύτερη από όσο θεωρούνταν επιβράδυνση. Οι κινεζικές εξαγωγές σε όρους δολαρίου έπεσαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο ενώ σε σχέση με το περασμένο έτος και υποχώρησαν 25,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο μια πτώση 15%. Οι εισαγωγές, επίσης, έπεσαν το Φεβρουάριο κατά 13,8% κάτι που πλήττει την ευρωπαϊκή αγορά.