ΧΑ ανοδική τάση πυροδοτήθηκε Αυτό που άλλαζε για το ΧΑ ήταν οι προσδοκίες

Η τρέχουσα ανοδική τάση πυροδοτήθηκε από την αλλαγή των συνθηκών στα διεθνή χρηματιστήρια και τη διάθεση των δανειστών να κλείσουν την αξιολόγηση μπροστά σε ένα πολύ απειλητικό πρόβλημα για την Ευρώπη, την προσφυγική κρίση.

china_drakosΑυτό που άλλαζε για το ΧΑ ήταν οι προσδοκίες καθώς μειώθηκε σημαντικά το country risk ωστόσο τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν.

Ο ΓΔ αυξήθηκε περίπου 35% από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου και οι τράπεζες, κατά μέσο όρο, 130%. Τεχνικά, ο Κινητός Μέσος Όρος των 60 ημερών που βρίσκεται στις 550 μονάδες δεν έχει δώσει σήμα διόρθωσης αλλά η σημαντική απόδοση θέτει ένα θέμα βραχυπρόθεσμης υπερβολής. Η μεσοπρόθεσμη τάση θα θεωρηθεί ότι αλλάζει με τη διάσπαση των 650-700 μονάδων. Πάντως, ακόμα κι αν τις επόμενες μέρες υπάρχει μια διόρθωση στο ΧΑ, οι επενδυτές δικαιούνται να ελπίζουν σε καλύτερες αποδόσεις μέχρι του τέλος του έτους, με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά με την αξιολόγηση.

Οι επόμενες 45 μέρες (Μάρτιος  και Απρίλιος) ίσως αποδειχτούν οι πιο σημαντικές του 2016 για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς πιθανότητα να αποσαφηνιστεί αν το bear market που ξεκίνησε στις αρχές του 2014 έληξε στις 11 Φεβρουαρίου και ξεκίνησε ένα νέος, “ενάρετος” κύκλος. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να φέρει έξι νέα νομοσχέδια αφού βέβαια προηγουμένως συμφωνήσει με τους δανειστές, κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει ευφορία στο ΧΑ.

Το μεγάλο αγκάθι είναι τα κόκκινα δάνεια, τόσο για τις τράπεζες όσο για για την οικονομία (μαζί βέβαια με τους υπερβολικούς φόρους). Το ΔΝΤ θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση ανεπαρκή όσο τα κόκκινα δάνεια παραμένουν πάνω από 100 δισ. ευρώ και αυτό δημιουργεί έναν υπαινιγμός για κούρεμα καταθέσεων ή για άλλη μια ανακεφαλαιοποίηση. Ένα θετικό νέο, πάντως, είναι ότι οι δείκτης καθυστερημένων δανείων άνω των 90 ημερών παρουσίασε μείωση το Δεκέμβριο στο 39,5% από 40,5% που ήταν πριν από περίπου εννιά μήνες.

Το ΧΑ έχει δείξει τάσεις αυτονόμησης από τις ξένες αγορές το τελευταίο διάστημα βάζοντας φρένο στην ταχεία απαξίωσή του, ωστόσο το διεθνές περιβάλλον παραμένει ένας καθοριστικός παράγοντας πιθανής αστάθειας. Τα ξένα χρηματιστήρια δείχνουν σημάδια κόπωσης και είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα, ούτε βέβαια να δώσουν τις αποδόσεις του παρελθόντος. Το καλύτερο σενάριο είναι η συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα ενώ τυχόν σημαντική διόρθωση του S&P 500 και άλλων δεικτών -που είναι πιθανή – θα επηρεάσει άμεσα τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Από την άλλη μεριά, η δυσκολία των αναπτυγμένων αγορών να “δουν” υψηλότερα επίπεδα, θα αναγκάσει ορισμένα funds να διερευνήσουν ορισμένες αναπτυσσόμενες αγορές όπως είναι -και τυπικά πλέον – η ελληνική, κάτι που σημαίνει εισροή περισσότερων κεφαλαίων.