ΧΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στην αξιολόγηση

Τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, ή να αφομοιώνουν τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγράψει με την 11η Δεκεμβρίου. Για παράδειγμα ο S&P 500 στις 2.027 μονάδες βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του 2016.

Stockman_davigΤο  κλίμα αυτό, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η “τρέχει” πιο γρήγορα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχουν φέρει άνοδο στο ΧΑ το οποίο ωστόσο διόρθωσε χθες με αφορμή το πολιτικό θέμα που δημιουργήθηκε με το “σαρδάμ” Μουζάλα και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει στο κυβερνητικό σχήμα. Οι αποφάσεις για τον κ. Μουζάλα θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής. Προς το παρόν, οργιάζει στο παρασκήνιο μέσω διαρροών ότι τα δύο κόμματα που κυβερνούν βρίσκεται σε τροχιά ρήξης μεταξύ τους.

Η χθεσινή διόρθωση ήταν στα πλαίσια της λογικής και μάλιστα μειώθηκε σε ένταση προς το τέλος της συνεδρίασης. Αυτό δείχνει ότι δεν απειλήθηκε, τουλάχιστον ακόμα, η ανοδική διάθεση που δείχνει το ΧΑ.

Η προσοχή τώρα είναι κυρίως στραμμένη στην έκβαση της διαπραγμάτευσης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος δηλώνει αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν την 25η Μαρτίου και ότι η συμφωνία θα είναι κοντά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Από την άλλη μεριά, πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι τα πράγματα είναι ρευστά ακόμα και ότι είμαστε αρκετά μακριά από τη συμφωνία.

Στις ΗΠΑ, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed ενώ σκοπεύει να τα αυξήσει με αργό ρυθμό εξαιτίας του αδύναμου διεθνούς περιβάλλοντος και της αστάθειας των χρηματαγορών. Οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι το βασικό επιτόκιο αναμένεται να φτάσει μέχρι το 0,875% έως το τέλος του έτους. που σημαίνει δύο αυξήσεις επιτοκίων. Σήμερα το βασικό επιτόκιο αναφοράς της Fed παραμένει εντός τους εύρους 0,25-0,50%. Οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν ότι η επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί από τις “πραγματικές και τις αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες” και επανέλαβαν την πρόθεση να κινηθούν σταδιακά.